Alles over castorolie

castorolie

Castorolie, ook wel bekend als wonderolie, is een belangrijk ingrediënt in de oil cleansing method en het leek me daarom eens handig deze olie wat beter onder de loep te nemen. Dit gaat klinken als een passage uit een slecht fantasieboek, maar castorolie wordt gemaakt door het persen van wonderbonen die groeien aan de wonderboom (ricinus communis).

De lichtgele olie bestaat voor 90 procent uit het tamelijk unieke ricinolzuur, een enkelvoudig onverzadigd omega-9-vetzuur. De naam van de olie is waarschijnlijk ontstaan vanwege het feit dat het als vervanger voor castoreum diende. Castoreum werd vroeger gebruikt in onder andere parfum en wordt gevormd, geen grap, in een klier bij de geslachtsorganen van een bever. Als je overigens denkt dat castoreum niet meer wordt gebruikt, lees dan nog even goed de ingrediënten in je ijs of karamel. Yummy! Castorolie wordt gebruikt in zeep, smeermiddel, remvloeistof, verf, inkt, plastic, wax, nylon, geneesmiddelen en parfums.

Castorolie is een eeuwenoude remedie tegen constipatie. Het zou ook helpen bij het opwekken van weeën. Maar castorolie doet ook wonderen (see what I did there?) voor je huid en haar. De olie helpt de strijd aan te gaan tegen haaruitval op je hoofd of bij je wenkbrauwen. Degenen die graag donkerder, dikker en volumineuzer haar willen kunnen deze olie  gebruiken als serum. Voor je huid kun je de olie het beste gebruiken in de oil cleansing method. Pure castorolie op het gezicht smeren raad ik af, want dat kan wat heftig zijn.

De keerzijde van castorolie

Castorolie is dus een fantastisch product, maar helaas is de productie ervan gevaarlijk voor mens en dier. De wonderboomzaadjes waar de olie uit wordt geperst bevatten ricine (dus niet de olie zelf, die is veilig). Iedereen die Breaking Bad heeft gekeken weet waar ik het over heb, het spul dat bij inhalatie of injectie al vanaf 22 microgram dodelijk is. Als het wordt ingeslikt is 1 milligram voldoende. Het gif zorgt ervoor dat cellen afsterven. Wanneer iemand is vergiftigd met ricine, treden de symptomen meestal een paar dagen erna op. Dit maakt ricine een populair gif voor huurmoordenaars. In de eerste wereldoorlog werd ricine ook gebruikt als biochemisch wapen en recent probeerde een simpele ziel president Obama ermee te vergifitgen. De wetenschap is momenteel op zoek naar een alternatief product dat ricinolzuur bevat, zonder ricine. Daarnaast zijn wetenschappers aan het proberen wonderbomen te kweken die wel de bonen, maar niet het gif produceren. Met andere woorden, genetically modified (GMO) castorolie. Wil je om bovenstaande redenen geen castorolie gebruiken? Dat kan. Voor oil cleansing kun je castorolie in ieder geval goed vervangen door hazelnootolie. In het haar vind ik dat amandel- of arganolie ook wonderen verricht.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.